Պոտսդամի կլիմայի ազդեցության հետազոտությունների ինստիտուտի (PIK) գիտնականները եկել են այն եզրակացության, որ Համաշխարհային օվկիանոսի թթվայնությունը կարող է չափազանց բարձր դառնալ ծովային կյանքին աջակցելու և կլիմայի կայունացման համար: Գիտական հաստատության զեկույցի համաձայն՝ օվկիանոսների թթվայնացման մակարդակը աճում է ածխաթթու գազի անընդհատ աճող արտանետումների պատճառով:
Թթվային ջուրը վնասում է մարջաններին, խեցեմորթներին և ֆիտոպլանկտոններին, որոնք սնունդ են ապահովում ծովային շատ տեսակների համար։ Հետազոտողներն ասում են, որ սա խաթարում է սննդի մատակարարումը միլիարդավոր մարդկանց համար, ովքեր կախված են ծովային ռեսուրսներից:
PIK-ի փորձագետները օվկիանոսի թթվայնության մակարդակն անվանում են ինը գործոններից մեկը, որը կարևոր է մոլորակի կյանքին աջակցելու ունակության համար: Այլ գործոնները ներառում են օդում ածխածնի երկօքսիդի պարունակությունը, քաղցրահամ ջրի վիճակը, հողերը, կենսոլորտը, օզոնային շերտը, կենսաքիմիական ցիկլերը և մթնոլորտային աերոզոլները:
Գիտնականները նշել են, որ այսօր ամենաքիչ մտահոգությունը օզոնային շերտն է, որն աստիճանաբար վերականգնվում է 1980-ականների վերջից։
Աղբյուրը՝ AFP/France24
Պատկերը՝ Ernesto Benavides, AFP